Se întâmplă la pompă, este inevitabil: toți șoferii de mașini pe benzină și diesel trebuie să știe
Prețul carburantului de la pompă din România este în directă legătură cu valoarea de tranzacționare a petrolului pe piețele internaționale. Crește una, se scumpește cealaltă, iar perspectivele nu sunt deloc optimiste pentru 2023.
Din momentul în care China a început să renunțe la restricțiile din perioada pandemiei de Covid-19, în mod inevitabil, a crescut cererea pentru motorină și benzină la nivel global, pentru produse petroliere. În acest context, oficialii OPEC au venit la înaintare cu câteva avertismente pentru anul în curs.
Nu de alta, dar chiar și dacă vorbim de o revenire temporară a prețului țițeiului la peste 100 de dolari pe baril, dincolo de scumpirile de la pompă, o mână de țări care își fac veniturile din petrol ar avea semnificativ de profitat. Din păcate, aceeași măsură, conform unei analize Reuters.com, s-ar traduce printr-o lovitură pentru economiile industrializate, care încearcă să controleze inflația și ratele dobânzilor.
Când se scumpește petrolul, când ajunge creșterea la pompă
În contextul creșterii cererii dinspre China, alianța OPEC+, din care face parte și Rusia, a început încă din luna octombrie a anului trecut să umble la producție. La acea vreme, a redus producția cu 2 milioane de barili pe zi, aproximativ 2% din cererea mondială.
În contextul în care Rusia a anunțat că va reduce producția de petrol din luna martie a acestui an, prețul țițeiului a intrat în 2023 pe un trend ascendent, urcând la puțin peste 86 de dolari. În continuare este departe de maximul istoric de 147 de dolari, înregistrat la scurt timp după începerea războiului din Ucraina, dar perspectivele sunt departe de a fi optimiste.
Într-una dintre rarele declarații pe marginea prețului petrolului din partea unui membru OPEC, Afhsin Javan – reprezentantul național al Iranului la Alianța Țărilor Exportatoare de Petrol, a spus barilul ar putea reveni la aproximativ 100 de dolari în a doua jumătate a anului. În același context, a insistat pe faptul că OPEC+ își va menține politica actuală de producție la următoarea sa întâlnire.
„Trebuie spus că umbra crizei energetice va continua să domine lumea şi tendinţa generală a preţurilor globale ale petrolului este de creştere. După părerea mea, revenirea preţului ţiţeiului Brent la peste 100 de dolari la un moment dat în 2023 nu ar fi neaşteptată”, a spus una dintre sursele OPEC, citate de Reuters.